Zrazy wieprzowe
Opublikowano: 26.06.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości, ogórek konserwowy, szynka konserwowa, musztarda sarepska i śmietanka kremowa - to kluczowe składniki na zrazy wieprzowe, które zaskoczą cię swoim smakowitym połączeniem. Schab jest delikatny, ogórek i szynka dodają nuty kwaśnej oraz mięsnej, a musztarda i śmietanka sprawiają, że potrawa zyskuje cudowną, kremową konsystencję.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g
- Ogórek konserwowy - 150 g (2 średnie sztuki)
- Szynka konserwowa - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 80 g
- Musztarda sarepska - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tłuczek do mięsa, patelnia głęboka, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowy, pokrój na cztery plastry i rozbij je na cienkie płaty.
- Każdy płat oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem.
- Ogórki konserwowe pokój w słupki.
- Następnie jedną stronę mięsa posmaruj musztardą, połóż plaster szynki oraz pół pokrojonego ogórka.
- Roladki zwiń i wbij w nie wykałaczki, aby się nie otworzyły.
- Roladki obtocz w połowie mąki.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim roladki z każdej strony.
- Gdy roladki będą już zarumienione, zalej je dwoma szklankami wody. Następnie dodaj do wody dwa ziela angielskie oraz dwa liście laurowe.
- Zawartość patelni duś na małym ogniu przez około 45 minut.
- Gotowe roladki wyciągnij, a z pozostałej wody przygotuj sos. W tym celu do zawartości patelni dodaj szczyptę majeranku, sól i pieprz.
- Pozostałą mąkę wymieszaj z pięcioma łyżkami zimnej wody, następnie do mąki dodaj odrobinę gorącego wywaru sosu, wymieszaj i wlej na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na koniec do sosu dodaj śmietankę i zagotuj.
- Gotowe zrazy podawaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Zrazy wieprzowe to doskonała propozycja na smaczny obiad. Stanowią one doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny