Zrazy w sosie

Opublikowano: 25.08.2025 r.
Schab wieprzowy bez kości, musztarda, cebula i ogórek kiszony to kluczowe składniki zrazów w sosie, który dzisiaj opiszemy. Uzupełnione bulionem drobiowym, mąką ziemniaczaną oraz oliwą z oliwek, tworzą pyszne danie, które zadowoli każde podniebienie. Połączenie tych smaków sprawia, że zrazy są aromatyczne i wyjątkowo sycące.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Musztarda - 50 g
- Cebula - 50 g
- Ogórek kiszony - 60 g
- Bulion drobiowy - 325 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Plastry schabu porządnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Obsyp solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
- Ogórka i cebulę pokrój na 5 części.
- Środek każdego kotleta wysmaruj 1 łyżeczką musztardy. Włóż do środka 1 kawałek cebuli i ogórka. Boki kotleta schowaj do środka, a całość zroluj. Wetknij w środek po 2 wykałaczki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej roladki. Następnie całość zalej bulionem. Mięso duś przez godzinę do pełnej miękkości.
- Przelej do szklanki odrobinę sosu i zmieszaj z mąką, by nie było grudek.
- Całość wlej do garnka i dokładnie zamieszaj. Doprowadź do zagotowania.
- Dopraw sosem sojowym i mielonym czosnkiem.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny