Zopf
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Drożdże, mleko i masło razem w jednym? Dokładnie tak, przygotowujemy pyszny szwajcarski Zopf! Ta bułka maślana z charakterystycznym splotem idealnie sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek. Dodaj do tego miękkie wnętrze dzięki jajku i mące pszennej – i masz przepis na sukces. Przyjemność pieczenia gwarantowana!
Składniki dla 10 porcji:
- Drożdże suche - 7 g
- Mleko 2% - 300 ml
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 50 g
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Mleko przełóż do rondelka i podgrzej, by było ciepłe, ale nie gorące.
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i odstaw do uzyskania kremowej konsystencji, około 10 minut.
- Dodaj żółtko (białko odłóż do miseczki), masło i mąkę, dobrze wymieszaj, aby składniki połączyły się.
- Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne, około 8 minut.
- Podziel ciasto na 3 równe części i spleć je razem naprzemiennie jak podczas zaplatania warkocza. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Rozmieszaj białko z odrobiną wody.
- Wyrośnięty bochenek posmaruj białkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 20-25 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, którą dobrze jest połączyć ze świeżymi owocami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny