Żółte curry z kurczaka

Opublikowano: 26.06.2025 r.
Piersi kurczaka, czerwona papryka, mleczko kokosowe i śmietanka kremowa to kluczowe składniki, które tworzą magiczne żółte curry z kurczaka. Dodaj do tego szczyptę cukru trzcinowego dla delikatnej słodyczy i odrobinę oleju rzepakowego, by wszystko pięknie połączyć. Prosto, apetycznie i aromatycznie.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Mleczko kokosowe - 200 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Cukier trzcinowy - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Sezam nasiona - 20 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, żółta pasta curry
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu.
- Paprykę umyć, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój na cienkie plastry.
- Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim mięso oraz paprykę.
- Pod koniec smażenia do mięsa dodaj jedną łyżeczkę żółtej pasty curry.
- Następnie wlej mleko kokosowe, składniki dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż sos zredukuje się o połowę.
- Do zredukowanego sosu dodaje śmietankę, dopraw do smaku cukrem trzcinowym i dokładnie wymieszaj.
- Na suchej patelni zarumień ziarna sezamu.
- Gotowego kurczaka w żółtym curry przełóż do miseczek i posyp uprażonymi nasionami sezamu.
Komentarz dietetyka
Żółte curry z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso z piersi kurczaka zawiera spore ilości łatwoprzyswajalnego białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny