Żołądki z kurczaka

Opublikowano: 01.04.2023 r.
Żołądki drobiowe, cebula, marchewka i śmietana 18% - to podstawowe składniki tego przepisu. Połączenie soczystych żołądków z aromatyczną cebulą i delikatną słodyczą marchewki skąpanej w kremowej śmietanie sprawi, że danie smakuje naprawdę wyśmienicie. Olej rzepakowy i mąka pszenna pomogą uzyskać idealną konsystencję i pełnię smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Żołądki drobiowe - 1000 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Pietruszka - 100 g
- Śmietana 18% - 150 g
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w półtalarki.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę na złoty kolor.
- Następnie na patelnie dodaj marchew z pietruszką i przesmaż kilka minut.
- Żołądki umyj pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki.
- Do garnka przełóż podsmażone warzywa, dodaj żołądki, 4 liście laurowe, 6 ziarenek pieprzu oraz sól i pieprz do smaku.
- Do garnka dolej tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki.
- Zawartość garnka gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 90 minut (do miękkości żołądków).
- Po tym czasie w szklance wymieszaj dokładnie mąkę z odrobiną gorącego wywaru. Następnie wlej ją cienkim strumieniem do garnka, ciągle mieszając sos.
- Pod koniec dodaj zahartowaną śmietanę, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Gotowe żołądki z kurczaka podaj z ulubionymi dodatkami (np. z ugotowaną kaszą i ogórkiem kiszonym).
Komentarz dietetyka
Żołądki z kurczaka to doskonała propozycja na pyszny obiad dla rodziny. Żołądki są niskokaloryczne i zawierają spore ilości białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny