Żołądki z indyka
Opublikowano: 25.06.2021 r.
Żołądki indycze, papryka czerwona, cebula i pieczarki – te składniki tworzą pyszne, aromatyczne danie. Wystarczy trochę oliwy z oliwek, masła i odrobina skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu, by uzyskać naprawdę smakowitą potrawę. Idealne na obiad pełen warzyw i mięsa z delikatnych żołądków indyczych.
Składniki dla 4 porcji:
- Żołądki indycze - 800 g
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Papryka żółta - 115 g (0,5 szt)
- Pieczarki - 140 g (7 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 15 g (1 łyżka)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Masło - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Żołądki umyj i podziel na mniejsze części. Włóż do garnka i zalej wodą, by przykryła całe mięso. Gotuj przez 10 minut, następnie wylej wodę z garnka.
- Żołądki zalej wodą, by przykrywała mięso i dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 30 minut.
- Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Marchew obierz i i pokrój w talarki. Warzywa dodaj do mięsa i gotuj przez kolejne 20 minut.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodaj do niej pokrojone na cząstki pieczarki. Całość przełóż do garnka z mięsem.
- Do miseczki przelej małą porcje sosu, wymieszaj go z mąką i wlej ponownie do garnka z resztą składników.
Komentarz dietetyka
To danie dostarcz bardzo dużo cennych witamin i składników mineralnych, dlatego będzie zdrowym wyborem.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny