Żołądki w galarecie
Opublikowano: 12.10.2022 r.
Żołądki w galarecie to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę dla Twojej rodziny. Galareta idealnie sprawdzi się podana z dodatkiem octu i świeżego pieczywa z masłem. Koniecznie wypróbuj.
Składniki dla 10 porcji:
- Żołądki drobiowe - 500 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Seler korzeniowy - 200 g (1 średnia sztuka)
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Groszek zielony konserwowy - 200 g
- Ocet spirytusowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Żelatyna - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miseczki
Przepis krok po kroku
- Żołądki oczyść dokładnie z błon.
- Umieść je w garnku i wlej 2000 ml wody.
- Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
- Obierz marchew i seler.
- Na 30 minut pod koniec gotowania dodaj do wywaru marchew i seler.
- Odcedź bulion i dopraw solą oraz pieprzem.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek.
- Wsyp żelatynę i wlej ocet, wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia żelatyny.
- Żołądki posiekaj drobno.
- Marchew i seler pokrój w kostkę.
- W miseczkach ułóż posiekane mięso i warzywa.
- Zalej wystudzonym bulionem i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
- Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Żołądki w galarecie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Żołądki zawierają sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Żołądki sprawdzą się doskonale w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny