Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
Opublikowano: 20.04.2022 r.
Żołądki drobiowe, cebula, śmietanka kremowa i koperek to kluczowe składniki w przepisie na żołądki drobiowe w sosie chrzanowym. Kombinacja tych prostych, ale aromatycznych składników sprawia, że danie staje się wyjątkowe. Świeży koperek dodaje mu lekkości, a śmietanka kremowa zapewnia aksamitną konsystencję.
Składniki dla 5 porcji:
- Żołądki drobiowe - 700 g
- Cebula - 300 g (2 duże sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Mąka ziemniaczana - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, chrzan tarty
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Żołądki oczyść z błon i pokrój w mniejsze kawałki.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Rozgrzej w garnku olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj żołądki i smaż przez 3-4 minuty.
- Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy, ziele angielskie.
- Duś pod przykryciem przez 40 minut.
- Posiekaj koper.
- Śmietanę wymieszaj z chrzanem i mąką ziemniaczaną i wlej do garnka.
- Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
- Dodaj koper i wymieszaj.
- Żołądki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków i buraczków.
Komentarz dietetyka
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym to bardzo źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Żołądki w sosie na bazie śmietany zawierają dużą ilość kalorii oraz tłuszczu nasyconego. Nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny