Żołądki drobiowe
Opublikowano: 21.09.2022 r.
Żołądki drobiowe w cebuli i marchewce to pyszne danie, które warto spróbować. Główne bohaterki tego przepisu to żołądki drobiowe, cebula, i marchewka, które dusimy w bulionie drobiowym. Dodanie odrobiny oleju rzepakowego sprawia, że całość staje się lekko chrupiąca na zewnątrz, a dzięki śmietance kremowej nabiera aksamitnej konsystencji.
Składniki dla 4 porcji:
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 75 g
- Bulion drobiowy - 200 g
- Żołądki drobiowe - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 15 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Żołądki oczyść, umyj i pokrój w paski.
- Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w cienkie pół plastry marchewkę oraz żołądki. Dodaj szczyptę soli i duś parę minut.
- Całość zalej bulionem (może być zimnym) i dodaj 2 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy. Gotuj do miękkości warzyw i mięsa (około 90 minut). Czas gotowania zależy od wielkości kawałków mięsa. W razie potrzeby dodawaj bulion lub wodę (jeśli odparuje).
- Gdy warzywa i mięso będą miękkie, w zimnej śmietance rozrób mąkę (dokładnie, by nie było grudek).
- Wlej mąkę ze śmietanką do sosu i wszystko wymieszaj. Dodaj sól i pieprz i gotuj do zgęstnienia sosu.
- Podawaj z dodatkami.
Komentarz dietetyka
Żołądki są niskokaloryczne, ponieważ w 100 g mają 94 kcal. Posiadają sporo białka i około 2 g tłuszczu. Są źródłem m.in. witaminy A i minerałów (potas, fosfor...).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości