Zimne nóżki w galarecie
Opublikowano: 01.09.2021 r.
Nóżki wieprzowe, soczysta marchewka i aromatyczny czosnek to kluczowe składniki zimnych nóżek w galarecie. To polska klasyka, która zawsze robi furorę na imprezach. Dodaj do tego pietruszkę i seler, a otrzymasz danie pełne smaku i nostalgii. Sprawdź, jak proste i pyszne może być przygotowanie tej tradycyjnej potrawy!
Składniki dla 9 porcji:
- Nóżki wieprzowe - 900 g (3 nogi)
- Marchewka - 140 g (2 sztuki średnie)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki czosnku)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- garnek, duży garnek, sitko, praska do czosnku, miska, miseczki
Przepis krok po kroku
- Nóżki wieprzowe opłucz i wyszoruj. Następnie umieść je w dużym garnku i zalej wodą. Zostaw je na co najmniej godzinę.
- Marchewki, pietruszkę i kawałek selera obierz i opłucz.
- Po godzinie wylej wodę z garnka i zalej nóżki świeżą, zimną wodą. Dodaj warzywa, dopraw solą i dodaj 5 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe.
- Zagotuj, a potem zmniejsz ogień i gotuj ok. 2 h. Po tym czasie wyciągnij warzywa i gotuj nóżki jeszcze 2-3 h, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
- Garnek odstaw z palnika i zostaw do wystudzenia.
- Przelej wywar z mięsem przez sitko i odcedzony płyn jeszcze raz zagotuj z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.
- Mięso oddziel od kości (dokładnie – zwracając uwagę na drobne kosteczki) i drobno pokrój.
- Marchewki pokrój w kostkę.
- Do wywaru włóż mięso i wymieszaj.
- W miseczkach rozłóż marchewki, a następnie rozlej wywar z mięsem.
- Gdy galaretka przestygnie, wstaw ją do lodówki i poczekaj, aż stężeje (ok. 1,5 h).
- Przed podaniem wyciągnij galaretkę na talerz i udekoruj według własnego uznania.