Ziemniaki zapiekane z serem

Opublikowano: 18.06.2025 r.
Ziemniaki, olej rzepakowy i ser żółty - to trio, które tworzy niebywale prostą, ale smakowitą potrawę. Ziemniaki zapiekane z serem to hit każdej kuchni, gdzie proste składniki grają pierwsze skrzypce. Delikatne, rozpływające się w ustach ziemniaki idealnie komponują się z ciągnącym się serem, tworząc danie idealne na każdą okazję.
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g (7 średnich sztuk)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Ser żółty - 100 g
- Przyprawy - sól, przyprawa do ziemniaków
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na 4 części.
- W misce wymieszaj olej, 1 płaską łyżeczkę przyprawy do ziemniaków oraz odrobinę soli.
- W marynacie wymieszaj ziemniaki i przełóż je do naczynia żaroodpornego.
- Ziemniaki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut (do miękkości ziemniaków).
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Następnie ziemniaki posyp startym serem żółtym i piecz jeszcze przez 10 minut (do roztopienia się sera).
- Upieczone ziemniaki podaj na ciepło jako dodatek do obiadu.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki zapiekane z serem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Ziemniaki stanowią doskonale źródło składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny