Ziemniaki zapiekane

Opublikowano: 24.05.2021 r.
Ziemniaki młode i oliwa z oliwek to duet, który stworzy smakowe niebo na Twoim talerzu. Ziemniaki są miękkie w środku, a na zewnątrz chrupiące dzięki oliwie, która nadaje im wyjątkowego aromatu i apetycznej złocistej skórki. Prosty przepis, wielki efekt!
Składniki dla 1 porcji:
- Ziemniaki młode - 300 g (4 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - majeranek, papryka słodka, tymianek, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w łódeczki.
- Obtocz w oliwie i przyprawach.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 min.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki, wbrew wielu przekonaniom, mogą być bezpiecznym i zalecanym elementem diety osób z nadwagą, otyłością, cukrzycą, czy insulinoopornością. Same w sobie nie są tuczące, mają wysoki indeks sytości, co może zapobiegać szybkiemu pojawieniu się głodu i sięgania po słodkie przekąski. Pieczone ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki gotowane.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk