Ziemniaki z piekarnika

Opublikowano: 02.07.2025 r.
Ziemniaki, olej rzepakowy i piekarnik - oto klucz do genialnie prostego i pysznego dania. Wystarczy trochę przygotowań, by w piekarniku stworzyć aromatyczne i chrupiące ziemniaczki, które znikną z talerza w mgnieniu oka. To świetny pomysł na dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę.
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki dokładnie umyj i oczyść, a następnie pokrój w słupki.
- Wymieszaj z olejem rzepakowym i przyprawami.
- Przełóż je na blachę z papierem do pieczenia.
- Upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Domowe frytki możesz przygotować też z batatów.
~ Oliwia Gawron, dietetyk