Ziemniaki z ogniska
Opublikowano: 22.06.2022 r.
Ziemniaki, masło i sól – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić klasyczne ziemniaki z ogniska. Prosty przepis, a efekt zawsze niesamowity! Ziemniaki nabierają dymnego aromatu, a masło i sól dodają im wyrazistości i smaku, który przywołuje na myśl wspomnienia z wakacji spędzonych przy ognisku.
Składniki dla 2 porcji:
- Ziemniaki średnie - 500 g
- Masło - 30 g
- Sól - 5 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki wyszoruj z nadmiaru piasku.
- Każdy ziemniak owiń folią aluminiową.
- Tak przygotowane ziemniaki umieść w palącym się żarze i dokładnie je w nim zakop.
- Odczekaj około 30-60 minut, aż ziemniaki się upieką (w zależności od wielkości ziemniaka).
- Ostrożnie odwiń z folii i podawaj z masłem i solą.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki to bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk