Ziemniaki z grilla
Opublikowano: 07.04.2021 r.
Ziemniaki młode i masło to duet, który zawsze się sprawdzi. Młode, średnie ziemniaki z nutą roztopionego masła stają się idealnym dodatkiem do grillowanych mięs lub warzyw. Przygotowanie tego prostego, ale pysznego dania zajmie chwilę, a efekt zaskoczy każdego smakosza.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki młode - 400 g (8 średnich ziemniaków)
- Masło - 40 g (4 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- folia aluminiowa, grill elektryczny, grill
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki dokładnie umyj i osusz.
- Natnij ziemniaki co 3-5 mm do 3/4 głębokości.
- Podziel folię aluminiową, tak aby bez problemu, szczelnie zamknąć w niej ziemniaka.
- Przełóż ziemniaka na folię, na wierzch połóż pół łyżeczki masła oraz kawałek gałązki rozmarynu, posyp szczyptą soli. Szczelnie zamknij. Czynność powtórz z każdym ziemniakiem.
- Grilluj przez około 30 minut.
- Pod koniec możesz wyjąć ziemniaki z folii i grillować na aluminiowej tacce, aby się zrumieniły.