Ziemniaki po szwedzku
Opublikowano: 15.07.2021 r.
Ziemniaki młode, masło i oliwa z oliwek to trio, które czyni z ziemniaków po szwedzku prawdziwą kulinarną perełkę. Te proste składniki po połączeniu tworzą coś, co z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe i sprawi, że będziesz wracać do tego przepisu raz za razem.
Składniki dla 1 porcji:
- Ziemniaki młode - 300 g (3 sztuki)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, obieraczka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i umyj.
- Ziemniaki nacinaj w poprzek na 3-4 mm paski, ale nie przecinając do końca.
- Ułóż ziemniaki w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem.
- Piecz w 200 stopniach ok. 25 minut.
- Po tym czasie posmaruj ziemniaki masłem i piecz kolejne 25 min, aż będą miękkie i chrupiące.
Komentarz dietetyka
Osoby z miażdżycą, wysokim cholesterolem powinny zamienić masło na oliwę z oliwek i ograniczyć dodatek soli.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk