Ziemniaki pieczone z serem
Opublikowano: 07.11.2023 r.
Ziemniaki, ser gouda i śmietanka kremowa - to główne składniki, które sprawią, że ten przepis na pieczone ziemniaki będzie obłędny. Do tego dochodzi aromatyczny czosnek i tymianek, które dodadzą całości niesamowitego smaku. Ciepłe, kremowe i chrupiące ziemniaki, doskonałe na obiad czy kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Ser gouda - 300 g
- Tymianek suszony - 5 g (1 łyżeczka)
- Mleko 3,2% - 200 ml (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz pokrój na plastry i ponownie wypłucz w zimnej wodzie.
- Do małego garnka wlej śmietanę oraz mleko, delikatnie podgrzewaj.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub posmaruj oliwą z oliwek.
- W naczyniu ułóż plastry ziemniaków, a całość zalej mleczną masą.
- Zapisz ziemniaki w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
- Posyp danie startym serem i zapiekaj jeszcze 15 min.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania dania możesz użyć dowolny ser.
~ Oliwia Gawron, dietetyk