Ziemniaki na patyku
Opublikowano: 28.06.2021 r.
Ziemniaki młode i oliwa z oliwek to kluczowe składniki tego przepisu. Ziemniaki na patyku to genialna przekąska, która sprawdzi się zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Dzięki oliwie z oliwek staną się chrupiące i aromatyczne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste.
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki młode - 630 g (9 ziemniaków)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki umyj i nabij na wykałaczki.
- Natnij ziemniaka po skosie, od góry do dołu tworząc spiralę. Na koniec rozciągnij ziemniaka.
- Oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik do 200 C.
- Posmaruj oliwą z przyprawami ziemniaki i ułóż na naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w 200 C. przez około 30 minut.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki na patyku podawaj ze źródłem białka oraz świeżymi warzywami.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny