Ziemniaki na parze

Opublikowano: 09.11.2021 r.
Ziemniaki późne i masło - ot, cała tajemnica wspaniałych ziemniaków na parze! Ziemniaki gotowane na parze są delikatne, zdrowe i mają niepowtarzalny smak. Dzięki dodatkowi masła zyskują aksamitną konsystencję i lekko maślany aromat, który świetnie komponuje się z każdym daniem głównym. Idealne na szybki, lekki obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
- W garnku zagotuj wodę doprowadzając do wrzenia.
- Na garnek nałóż specjalną kratkę do gotowania na parze.
- Włóż ziemniaki i gotuj.
- Będą gotowe wtedy gdy będą miękkie.
- Ugotowane ziemniaki na parze podawaj z odrobiną masła i szczyptą soli.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki na parze będą tak samo delikatne i łatwostrawne jak puree ziemniaczane.
~ Oliwia Gawron, dietetyk