Ziemniaki hasselback
Opublikowano: 18.07.2021 r.
Ziemniaki średnie i olej rzepakowy to podstawa pysznych ziemniaków hasselback! To danie, które zachwyci każdego miłośnika chrupiących przekąsek. Dzięki odpowiednim nacięciom i pieczeniu w oleju rzepakowym, każdy kawałek ziemniaka zyskuje niesamowitą chrupkość i smak, który sprawi, że nie będziesz mógł się od nich oderwać.
Składniki dla 2 porcji:
- Ziemniaki średnie - 300 g (4 sztuki)
- Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki dokładnie umyj i osusz.
- Ziemniaka połóż na desce do krojenia, połóż wzdłuż długich boków rączki łyżek drewnianych.
- Nacinaj ziemniaki co około 3 mm. Rączki łyżek drewnianych zapobiegają rozcięciu ziemniaka.
- Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Olej wymieszaj ze sporą szczyptą soli, pieprzu, papryki słodkiej i oregano. Mieszanką polej ziemniaki.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
- Pod koniec możesz ziemniaki posypać serem.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki hasselback to fantastyczny pomysł na podani ziemniaków w innej formie niż zawsze. Dodając do nich zdrowe źródło białka, tłuszczu oraz pyszną surówkę, stworzą pyszne i pełnowartościowe danie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki