Ziemniaki faszerowane boczkiem
Opublikowano: 28.09.2023 r.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach, boczek wieprzowy bez kości i ser gouda – to kluczowe składniki w przepisie na ziemniaki faszerowane boczkiem. Połącz je z drobno posiekaną cebulą i szczypiorkiem, aby stworzyć pyszne danie, które zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 500 g (w mundurkach, duże)
- Boczek wieprzowy bez kości - 230 g
- Ser gouda - 180 g
- Cebula - 100 g
- Szczypiorek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Ugotowane w mundrukach ziemniaki przekrój na pół. Ostrożnie wydrąż środek, tak by zewnętrzna skórka była nienaruszona.
- Miąższ przełóż do innego naczynia i zostaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie boczek i cebulę pokrój w kostkę.
- Na zimną patelnię wrzuć boczek i podsmażaj, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Wtedy dodaj cebulę i smaż razem, aż wszystko się zarumieni.
- Ser żółty zetrzyj na tarce. 3/4 sera dodaj do miąższu ziemniaków razem z boczkiem i cebulą. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Napełnij ziemniaki farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp pozostałym serem.
- Piecz przez 20 minut w 200 st. C.
- Upieczone ziemniaki podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki to niskokaloryczne warzywa bogate w witaminę C, magnez i potas.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk