Ziemniaki faszerowane

Opublikowano: 01.09.2025 r.
Ziemniaki, łopatka wieprzowa, ser mozzarella, cebula i czosnek – to kluczowe składniki naszego przepisu na ziemniaki faszerowane. Chrupiąca skórka ziemniaków i soczyste, aromatyczne wnętrze z mięsa wieprzowego połączonego z delikatnym topniejącym serem oraz smażoną cebulą i czosnkiem stworzą prawdziwie smakowite danie, które zaspokoi głód każdego smakosza.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 600 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Ser Mozzarella - 125 g (1 kula)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w wodzie przez 20 minut.
- Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso i dopraw do smaku.
- Ziemniaki przekrój na pół i wybierz odrobinę farszu, dodaj go na patelnię.
- Nadziej połówki ziemniaków przygotowanym farszem.
- Dodaj plastry mozzarelli i zapiecz w piekarniku przez 7 minut.
Komentarz dietetyka
Do faszerowania ziemniaków możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk