Ziemniaczki z boczkiem

Opublikowano: 17.06.2025 r.
Ziemniaki późne, aromatyczny boczek wędzony bez kości, oliwa z oliwek i soczysta cebula – te składniki to klucz do chrupiących i aromatycznych ziemniaczków z boczkiem. Proste w przygotowaniu, idealne na każdą okazję! Złociste na zewnątrz, miękkie w środku, z dodatkiem chrupiącego boczku i słodkiej cebuli – czego chcieć więcej?
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 300 g
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w talarki.
- Włóż je do garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę, aż zbrązowieje,
- Boczek pokrój w kosteczkę i dodaj do cebuli.
- Smaż aż boczek stanie się chrupiący.
- Ziemniaki odcedź i przełóż na patelnię.
- Podsmaż 2 minuty z boczkiem.
- Dodaj pieprz i majeranek.
- Wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo kalorii, ale również sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, ze względu na dodatek boczku. Nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny