Zielony koktajl z jarmużu i awokado
Opublikowano: 08.05.2021 r.
Awokado, jarmuż, pomarańcza i woda kokosowa tworzą niesamowity zielony koktajl, pełen witamin i zdrowych tłuszczy. To prawdziwa bomba odżywcza, która orzeźwi Cię i doda energii na cały dzień. Świetny sposób na zdrową przekąskę!
Składniki dla 2 porcji:
- Jarmuż - 50 g
- Awokado - 70 g
- Jabłko - 150 g
- Mielone siemię lniane - 10 g
- Miód - 25 g
- Pomarańcza - 100 g
- Woda kokosowa - 250 ml
- Przyprawy - imbir świeży, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, chilli, lubczyk
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- blender
Przepis krok po kroku
- Awokado, jabłko oraz pomarańczę obierz ze skóry. Z jarmużu usuń twardą łodygę.
- Dodaj wszystkie składniki oraz szczyptę chilli, lubczyku, sok z połowy cytryny i posiekaną natkę pietruszki oraz imbir do wysokiego naczynia i dokładnie zblenduj na koktajl. Jeżeli jest taka potrzeba dodaj więcej wody.
Komentarz dietetyka
Koktajl jest fajną propozycją na posiłek zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Zawiera dużo witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych. Jedna rzecz, której mu brakuje to źródło białka.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości