Zielony koktajl
Opublikowano: 27.09.2021 r.
Awokado, jabłko, mango i jogurt naturalny – to składniki, które sprawią, że Twój zielony koktajl będzie zdrowy, a jednocześnie smaczny. Awokado doda mu kremowej konsystencji, jabłko i mango osłodzą całość, a jogurt naturalny zadba o odrobinę białka. Idealna propozycja na orzeźwiający napój!
Składniki dla 2 porcji:
- Awokado - 100 g (1 mała sztuka)
- Jabłko - 150 g (1 średnia sztuka)
- Mango - 200 g (1 mała sztuka)
- Jogurt naturalny 2% - 150 g
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- blender, szklanka, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Owoce obierz ich miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
- Owoce i jogurt włóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Jeśli koktajl jest zbyt gęsty dodaj do niego odrobinę wody.
- Tak przygotowany koktajl podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Zielony koktajl to doskonała propozycja na posiłek, który dostarczy sporych ilości składników odżywczych oraz witamin. Poza sezonem warto sięgać po mrożone owoce.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny