Zielone naleśniki

Opublikowano: 04.08.2025 r.
Jajka, mąka pszenna i szpinak mrożony to baza naszych zielonych naleśników. Połączenie tych składników z mlekiem i odrobiną cukru sprawia, że są nie tylko pożywne, ale też apetyczne i zdrowe. Idealne na śniadanie lub jako lekki obiad. Nasze naleśniki, dzięki delikatnemu smakowi szpinaku, na pewno zdobędą uznanie domowników.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 800 g
- Cukier - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Szpinak mrożony - 200 g
- Mleko 3,2% - 500 ml (2 szklanki)
- Masło - 70 g
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia do naleśników, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Szpinak zblenduj na gładką masę.
- Do miski wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj.
- Dodaj szpinak i mąkę pszenną oraz rozpuszczone masło.
- Wsyp cukier i zmiksuj.
- Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż partiami.
- Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Zielone naleśniki to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Naleśniki świetnie sprawdzą się na deser dla osób na diecie redukcyjnej. Naleśniki można podawać z dodatkiem różnego rodzaju farszu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny