Zielone curry
Opublikowano: 19.06.2021 r.
Zielone curry z kurczakiem i makaronem ryżowym to doskonała propozycja na pełnowartościowy posiłek obiadowy dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron ryżowy - 100 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Mleczko kokosowe - 250 ml
- Zielona pasta curry - 25 g
- Bulion warzywny - 225 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Cukinia - 150 g (1 mała sztuka)
- Pieczarki - 100 g
- Przyprawy - kurkuma, kolendra świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko, wok
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instruski na opakowaniu, następnie ugotowany przecedź na sitku.
- Cebulę obierz i pokój w półplasterki.
- Do woka wlej dwie łyżki mleka kokosowego i pokrojoną cebulę. składniki podgrzewaj przez około 2-3 minuty.
- Następnie do woka dodaj pastę curry i smaż około 2-3 minut.
- Do woka wlej bulion drobiowy i resztę mleka kokosowego, składniki wymieszaj i zagotuj na większym ogniu.
- Następnie dodaj łyżeczkę kurkumy i składniki gotuj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę, dodaj je do woka i gotuj przez około 5 minut.
- Cukinię i pieczarki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do woka i gotuj kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.
- Na koniec sos z kurczakiem dopraw połową przygotowanej kolendry, składniki wymieszaj i zagotuj.
- Gotowy sos curry podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym i listkami kolendry.
Komentarz dietetyka
Zielone curry z kurczakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Posiłek ten dostarcza sporych ilości białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego chętnie wybierany jest przez sportowców.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny