Zielona surówka z kapusty pekińskiej
Opublikowano: 15.12.2021 r.
Kapusta pekińska, świeży koperek, szczypiorek, brokuły i ogórek — oto najważniejsze składniki zielonej surówki. Idealny miks chrupiącego i świeżego, pełen witamin i letnich smaków. Rewelacyjne połączenie, które doda Twojemu talerzowi zielonej energii.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta pekińska - 500 g (pół małej główki)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Szczypiorek - 30 g (1 pęczek)
- Brokuły - 200 g (pół małej sztuki)
- Ogórek - 200 g (1 duża sztuka)
- Jabłko - 200 g (1 średnia sztuka)
- Papryka zielona - 200 g (1 mała sztuka)
- Oliwa z oliwek - 100 ml (10 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, cukier, ocet jabłkowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Poszatkuj kapustę pekińską.
- Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Posiekaj koper i szczypior.
- Brokuł podziel na małe różyczki.
- Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Składniki umieść w misce, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Komentarz dietetyka
Zielona surówka z kapusty pekińskiej zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego. Zielone warzywa są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz chlorofilu wspomagającego oczyszczać organizm. Sałatka jest nisko kaloryczna.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny