Zeppole

Opublikowano: 27.01.2023 r.
Mąka pszenna, jajka, masło i mleko to kluczowe składniki zeppoli, włoskiego przysmaku, który łatwo zrobisz w domowym zaciszu. Ta pyszna kombinacja tworzy delikatne i puszyste pączki, które rozpływają się w ustach. Dodatek konfitury wiśniowej nadaje im wyjątkowy smak, który sprawi, że nie będziesz mógł przestać ich jeść!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier - 250 g
- Jajko - 6 szt.
- Masło - 350 g
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Konfitura wiśniowa - 200 g
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Przyprawy - sól, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W rondlu umieść 150 g masła i 320 ml wody.
- Podgrzej, aż się rozpuści.
- Zdejmij z ognia i dodaj 250 g mąki pszennej, wymieszaj energicznie.
- Wystudź ciasto i wbij do niego jajka.
- Dodaj szczyptę soli i zmiksuj do uzyskania gładkiej puszystej masy.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.
- Na papier do pieczenia wyciskaj z rękawa ciasto na pączki.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
- W rondlu umieść żółtka, cukier i 50 g mąki pszennej.
- Wymieszaj do połączenia składników.
- Wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.
- Masę wystudź.
- Do zimnej masy dodaj 200 g masła oraz cukier z wanilią i zmiksuj na gładki krem.
- Wystudzone pączki nadziej kremem.
- Wierzch posyp cukrem pudrem i udekoruj dżemem wiśniowym.
- Podawaj na paterze.
Komentarz dietetyka
Zeppole to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on szybko poziom glukozy we krwi i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Pączki są kaloryczne i powinniśmy spożywać je w małych porcjach.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny