Zemsta teściowej
Opublikowano: 19.08.2021 r.
Mąka krupczatka, masło, cukier i soczyste wiśnie to kluczowe elementy słodkiej zemsty teściowej. Dodaj do tego śmietankę kremową 30% i żelatynę, żeby uzyskać idealnie kremową konsystencję. Ten przepis to połączenie maślanego ciasta z delikatną, wiśniową pianką. Zaskakująco kuszące, prawda?
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka krupczatka - 300 g
- Masło - 200 g
- Cukier - 400 g
- Białko jajka - 6 szt.
- Galaretka - 150 g
- Wiśnie - 700 g
- Śmietanka kremowa 30% - 650 g
- Żelatyna - 90 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, czajnik, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 165 stopni.
- Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę, cukier i jajka. Zagnieć szybko ciasto aby jak najmniej się ogrzało.
- Powstałe ciasto podziel na dwie części zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 30-40 minut.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki. Nakłuj widelcem. Piecz przez 30 minut.
- Rozwałkuj drugą porcję ciasta, wyłóż na papier do pieczenia, na wierzch wyłóż bezę, wierzch posyp płatkami lub słupkami migdałowymi. Piecz 30 minut.
- Przygotuj bezę: w dużej misce ubij na sztywno białka, dodaj cukier i dalej miksuj do uzyskania błyszczącej piany.
- Przygotuj galaretkę: 800 ml wrzącej wody wlej do miski, wsyp galaretkę. Dokładnie wymieszaj. Gdy wystygnie dodaj wydrylowane wiśnie.
- Odstaw do lodówki aby zaczęła tężeć.
- Przygotuj masę śmietanową: śmietanę 30% ubij, dodaj ekstrakt waniliowy, żelatyna-fix rozpuść w wodzie, pod koniec ubijania śmietany dodaj żelatyna-fix i miksuj ok 30-40s. Wstaw do lodówki do stężenia.
- Pierwszy placek ciasta połóż w foremce, wylej na niego tężejącą galaretkę, na nią tężejącą masę śmietanową, na koniec placek ciasta z bezą.
- Ciasto wstaw do lodówki na ok 3h.
Komentarz dietetyka
Ciasto zemsta teściowej to doskonała propozycja na przekąskę do kawy i herbaty. Idealnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych oraz ze znajomymi. Danie to jest źródłem cukrów prostych, dlatego uważaj z jego ilością w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny