Żelazne kluski
Opublikowano: 06.03.2024 r.
Ziemniaki późne, mąka pszenna i jajko to kluczowe składniki żelaznych klusek. Te sympatyczne kluseczki, które przeważnie goszczą na śląskich stołach, są banalnie proste w przygotowaniu. Ważna jest odpowiednia konsystencja ciasta, które uzyskuje się poprzez dodanie skrobi ziemniaczanej i odrobiny soli.
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Mąka pszenna typ 550 - 130 g (1 szklanka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 15 g (3 łyżeczki)
- Jajko - 1 szt.
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar wody.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- W garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli.
- Do gotującej się wody dodawaj łyżką porcje ciasta. Klusek nie trzeba wcześniej formować, dodawaj ciasto prosto z łyżki.
- Gotuj kluski ok. 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię i delikatnie wyławiaj łyżką cedzakową.
- Podawaj ze skwarkami, cebulką, śmietaną lub np. gulaszem.
Komentarz dietetyka
Żelazne kluski są niskobłonnikowe, dlatego mogą być obecne w diecie lekkostrawnej. Mają jednak stosunkowo wysoki indeks glikemiczny dlatego najlepiej jeść je w towarzystwie produktów tłuszczowych i białkowych.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk