Zefiry
Opublikowano: 09.09.2022 r.
Puree porzeczkowe, cukier, białka jajka i agar to kluczowe składniki, które sprawiają, że zefiry stają się puszyste i lekkie jak chmurka. Ten przepis to kwintesencja delikatności i owocowego smaku w jednym. Przygotowanie zefiry może być nieco czasochłonne, ale efekt końcowy jest tego warty!
Składniki dla 10 porcji:
- Puree porzeczkowe - 250 g
- Cukier - 150 g (15 płaskich łyżek stołowych)
- Białko jajka - 3 szt.
- Agar - 10 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rękaw cukierniczy
Przepis krok po kroku
- Puree umieść w garnku, dodaj 50 g cukru i podgrzej do połączenia składników.
- Wystudź masę.
- Do rondla wsyp agar oraz 100 g cukru i dodaj 150 ml wody, wymieszaj.
- Zagotuj, aż płyn uzyska temperaturę około 110 st. C.
- Wystudź do osiągnięcia temperatury 90 st. C.
- Do miski dodaj puree porzeczkowe oraz białka jaj.
- Ubijaj przez około 6-7 minut.
- Masa powinna być sztywna.
- Cały czas miksując, wlewaj syrop cukrowy.
- Ubijaj przez około 3-4 minuty, aż masa wystygnie.
- Przełóż pianę do rękawa cukierniczego i wyciskaj zefiry na papier do pieczenia.
- Masa musi związać przez około 5-6 godzin.
- Udekoruj ciastka cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Zefiry to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru, który szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Owocowe pianki zawierają sporą ilość białka i świetnie sprawdzą się dla osób chorujących na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny