Żeberka z piekarnika

Opublikowano: 06.04.2021 r.
Żeberka wieprzowe, cebula, czosnek i jasne piwo – to sekret na pyszne, pieczone żeberka z piekarnika. Te składniki sprawiają, że mięso jest wyjątkowo aromatyczne i soczyste. Wszystko dopełnia odrobina oleju rzepakowego, który pomaga w równomiernym pieczeniu.
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Żeberka wieprzowe - 800 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Olej rzepakowy - 60 ml (6 łyżek)
- Piwo jasne - 220 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, pieprz ziarna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wlej olej i wsyp: 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i 1 łyżeczkę papryki ostrej. Całość wymieszaj.
- Żeberka umyj i pokrój na mniejsze części. Włóż je do miski i polej przygotowaną marynatą. Następnie przykryj i odstaw do lodówki na 5 h.
- Na mocno rozgrzaną patelnię wyłóż żeberka i podsmaż je z każdej strony.
- Cebulę obierz, opłucz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Podsmażone żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Zalej je piwem, posyp cebulą i czosnkiem. Dodaj 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe i 5 ziarenek czarnego pieprzu.
- Nałóż pokrywkę i włóż do piekarnika. Duś przez 40 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
- Zdejmuj pokrywę, żeberka obróć na drugą stronę i piecz 25 min.
- W połowie pieczenia jeszcze raz je obróć.