Żeberka z kociołka

Opublikowano: 11.05.2021 r.
Żeberka wieprzowe, oliwa z oliwek, młode ziemniaki, marchewka i biała kapusta – to kluczowe składniki na pyszne żeberka z kociołka. Mięso przesiąka aromatem warzyw, tworząc niesamowite danie, idealne na wspólne biesiadowanie z rodziną lub przyjaciółmi. Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję, jak je przyrządzić.
Składniki dla 5 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 1000 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Ziemniaki młode - 500 g (6 sztuk)
- Marchewka - 500 g (10 sztuk)
- Kapusta biała - 1000 g (1/2 główki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek
Liczba porcji: 5
Przepis krok po kroku
- Żeberka obtocz w oliwie i przyprawach. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Ziemniaki, marchew obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Dno i wewnętrzne ściany kociołka obłóż liśćmi kapusty.
- Na zmianę układaj warstwę warzyw i żeberek.
- Całość przykryj liśćmi kapusty.
- Do kociołka wlej piwo ciemne.
- Zakręć kociołek i wstaw na rozpalone ognisko na minimum 1,5 godziny.
- Żeberka podawaj z warzywami.