Żeberka z grilla
Opublikowano: 24.03.2021 r.
Żeberka wieprzowe, miód, olej rzepakowy i musztarda – to podstawa genialnych żeberek z grilla. Kruche i soczyste żeberka marynowane w mieszance miodu, oleju i musztardy to propozycja, która urzeknie każdego miłośnika mięsa. Marynata nadaje im głębię smaku i delikatną słodycz, idealnie komponującą się z grillowaną skórką.
Składniki dla 5 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 1500 g
- Miód - 64 g (4 łyżki jasnego płynnego miodu)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Musztarda - 50 g (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, kolendra nasiona mielone, czosnek granulowany
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- duża miska, folia aluminiowa, grill
Przepis krok po kroku
- Płat żeberek umyj i podziel na mniejsze części. W jednym kawałku powinna znajdować się jedna kość.
- W misce połącz miód, musztardę i olej. Do tej mieszanki dodaj łyżeczkę soli, dwie łyżki słodkiej papryki, łyżkę wędzonej papryk, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę kolendry, łyżkę czosnku. Całość wymieszaj.
- Żeberka natrzyj marynatą i przełóż do pojemnika (może to być duża miska). Jeżeli pozostanie ci jeszcze trochę marynaty, polej ją po żeberkach. Pojemnik szczelnie zakryj folą aluminiową. Żeberka umieść w lodówce na całą noc (ok. 10-12 h).
- Dobrze rozgrzej grilla. Cienkie kawałki wystarczy grillować ok. 15-20 min, ale w przypadku grubszych żeberek będzie to 25-30 min. Stale doglądaj grillowanych żeberek i obracaj je co kilka minut.