Żeberka z dzika

Opublikowano: 27.04.2021 r.
Żeberka z dzika, oliwa z oliwek, musztarda, świeże leśne grzyby i czosnek to kluczowe składniki tego przepisu. Te aromatyczne żeberka zanurzone w kremowym sosie z dodatkiem grzybów i musztardy, podkreślone nutą czosnku i natki pietruszki, to prawdziwa gratka dla miłośników dzikiego smaku i kuchni leśnej.
Składniki dla 1 porcji:
- Żeberka z dzika - 400 g (400 g)
 - Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
 - Musztarda - 10 g (1 łyżka)
 - Śmietana 18% - 50 g
 - Świeże leśne grzyby - 100 g
 - Czosnek - 5 g (1 ząbek)
 - Natka pietruszki - 5 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
 
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
 
Przepis krok po kroku
- Oliwę wymieszaj z musztardą i przyprawami.
 - Żeberka dokładnie obtocz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki.
 - Zamarynowane mięso podsmażaj na patelni z rozgrzaną oliwą kilka minut z dwóch stron do zarumienienia.
 - Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego, podlej niewielką ilością wody, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 50-60 min w 180 stopniach.
 - Na patelni podsmaż posiekany czosnek i pokrojone grzyby.
 - Zdejmij patelnię z ognia, stopniowo dodawaj śmietanę i posyp natką pietruszki.
 - Upieczone żeberka podawaj z sosem grzybowym.