Żeberka w szybkowarze
Opublikowano: 28.11.2021 r.
Żeberka wieprzowe, oliwa z oliwek, cebula i czosnek - to proste składniki, które razem potrafią stworzyć niesamowite danie. Żeberka w szybkowarze to szybka opcja na pyszny posiłek, gdzie mięso staje się soczyste i pełne smaku dzięki marynacie z cebuli i czosnku oraz delikatnemu podsmażeniu na oliwie z oliwek.
Składniki dla 4 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 700 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, szybkowar
Przepis krok po kroku
- Żeberka natrzyj solą, pieprzem, papryką i ziołami.
- W szybkowarze podgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj żeberka. Smaż przez 10 minut, a następnie zalej całość 1 l wody.
- Szybkowar zamknij i duś przez 35 minut.
Komentarz dietetyka
To danie, choć zdrowe nie powinno gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny