Żeberka w sosie własnym

Opublikowano: 06.04.2021 r.
Żeberka wieprzowe, cebula i czosnek to trio, które gwarantuje, że twoje danie będzie pełne smaku i aromatu. Do tego dodaj nieco oleju rzepakowego, aby całość nabrała odpowiedniej konsystencji. To prosty przepis, który sprawi, że kuchnia wypełni się zapachem, którego nie da się zapomnieć.
Składniki dla 4 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 1200 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do mięs
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska
Przepis krok po kroku
- Żeberka umyj i podziel na mniejsze części. Następnie natrzyj je solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do mięs. Przełóż je do miski i włóż do lodówki na ok. 1 h.
- Cebulę obierz, opłucz i pokrój w piórka. Czosnek obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
- Do naczynia żaroodpornego wlej olej, a potem dodaj żeberka i zalej je szklanką wody. Posyp je cebulą i czosnkiem. Nałóż pokrywkę i wstaw do piekarnika. Duś przez 80 min w 175 stopniach Celsjusza.