Żeberka w sosie musztardowo miodowym

Opublikowano: 05.11.2023 r.
Żeberka wieprzowe, miód, musztarda, sok z cytryny i olej rzepakowy - te kluczowe składniki tworzą idealne połączenie smaków w przepisie na żeberka w sosie musztardowo-miodowym. Soczyste mięso w słodkiej, lekko pikantnej marynacie z nutą cytrusów, to danie, które zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 6 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 2000 g
- Miód - 50 g (5 łyżek)
- Musztarda - 50 g (5 łyżek)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Żeberka umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej wodę i włóż żeberka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
- Gotuj żeberka, aż mięso stanie się miękkie.
- W tym czasie przygotuj marynatę - wymieszaj miód i musztardę, sok z cytryny oraz olej.
- Ostudzone żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj marynatą.
- Upiecz mięso w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Żeberka podawaj ze sporą porcją warzyw w formie surówek i pieczonych ziemniaków.
~ Oliwia Gawron, dietetyk