Żeberka w sosie

Opublikowano: 06.04.2021 r.
Żeberka wieprzowe, duża cebula i śmietana 12% to podstawa tego przepisu na soczyste żeberka w aksamitnym sosie. Żeberka najpierw podsmażymy, a potem dusimy razem z cebulą, aby nabrały głębokiego smaku. Całość dopełnia delikatna śmietana zagęszczona mąką, tworząc pyszny sos idealny do ziemniaków.
Składniki dla 5 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 800 g
- Cebula - 150 g (1 duża cebula)
- Śmietana 12% - 110 g (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 22 g (1 i 1/2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Do miseczki nasyp: 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego i 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.
- Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w mieszance przypraw. Żeberka przełóż do miski i odstaw do lodówki na 2 h.
- Wlej olej na patelnię i mocno go rozgrzej. Następnie wrzuć schłodzone żeberka i obsmażaj je z każdej strony przez kilka min.
- Żeberka zalej wodą (ok. 2 szklanki) i zagotuj.
- Cebulę obierz, opłucz i pokrój w piórka.
- Zmniejsz moc kuchenki i dodaj cebulę do mięsa. Całość wymieszaj. Duś pod przykryciem ok. 80 min.
- Do miseczki przełóż śmietanę i dodaj mąkę, a następnie dobrze wymieszaj. Wlej 3 łyżki gorącego wywaru z żeberek (aby zahartować śmietanę) i wymieszaj.
- Całość dodaj do mięsa, ciągle mieszając.
- Gotuj jeszcze przez 2-3 min.