Żeberka w piwie
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Żeberka wieprzowe, piwo jasne i sos BBQ to trio, które wyniesie twoje kulinaria na wyższy poziom. Zanurzenie żeberek w piwie nadaje im nieziemską kruchość, a sos BBQ podkręca smak do maksimum. Przygotowanie tego dania to prosty sposób na zaskoczenie bliskich wyjątkowym obiadem.
Składniki dla 4 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 600 g
- Piwo jasne - 500 ml
- Sos BBQ - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- Żeberka oczyść i podziel na mniejsze kawałki.
- Przypraw je solą, pieprzem i majerankiem.
- Do miski wlej piwo oraz sos BBQ i wstaw do niej mięso. Marynuj całość przez 2 godziny.
- Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
To danie nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny