Żeberka w miodzie i musztardzie
Opublikowano: 28.09.2022 r.
Żeberka wieprzowe, miód, musztarda, czosnek i cebula – to kluczowe składniki tego przepisu na soczyste żeberka w miodzie i musztardzie. Danie łączy słodycz miodu, ostrość musztardy oraz aromatyczność czosnku i cebuli, tworząc wyjątkową, smakową mieszankę. Idealne na obiad czy kolację, zwłaszcza w towarzystwie ulubionych dodatków.
Składniki dla 6 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 1500 g
- Miód - 30 g (3 łyżki)
- Musztarda - 20 g (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i podziel na mniejsze kawałki, natrzyj solą.
- Olej wymieszaj z miodem i musztardą.
- Natrzyj żeberka przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na min. 3 h.
- Przełóż mięso do brytfanki i upiecz w piecu przez 60 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Przy wyborze miodu zwróć uwagę, aby się on krystalizował.
~ Oliwia Gawron, dietetyk