Żeberka w miodzie i ketchupie
![Żeberka w miodzie i ketchupie Żeberka z rozmarynem na talerzu](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/10/1072/main-l_l.webp)
Opublikowano: 11.05.2021 r.
Miód, ketchup, oliwa z oliwek i oczywiście żeberka wieprzowe – to podstawowe składniki do przygotowania soczystych żeberek w miodzie i ketchupie. Te produkty tworzą razem pyszną marynatę, która nadaje mięsu wyrazistego smaku i apetycznego, lekko słodkiego aromatu.
Składniki dla 1 porcji:
- Miód - 40 g (2 łyżki)
- Ketchup - 30 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Żeberka wieprzowe - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, miska
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj miód, ketchup, oliwę i przyprawy.
- W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtocz mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Rozgrzej patelnię i podsmaż żeberka z każdej strony po 2-3 min, aż się zarumienią.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej odrobiną wody, przykryj folią aluminiową i piecz ok. godzin w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarz dietetyka
Danie nie jest szczególnie polecane osobom z nadwagą, otyłością, nadciśnieniem, czy podwyższonym cholesterolem. Osoby z cukrzycą czy insulinoopornością powinny zmniejszyć ilość dodanego miodu.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk