Żeberka w miodzie
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Żeberka wieprzowe, jasny płynny miód, musztarda, czosnek i olej rzepakowy - oto najważniejsze składniki tego przepisu na żeberka w miodzie. Aromatyczne, soczyste mięso w wyjątkowo słodkiej i pikantnej glazurze gwarantuje, że smakowi nie będzie się dało oprzeć. Pochłonie cię przygotowanie tego pysznego dania do samego końca!
Składniki dla 3 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 900 g
- Miód - 48 g (Jasny płynny 3 łyżki)
- Musztarda - 20 g (2 łyżki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, rozmaryn
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, pojemnik zamykany
Przepis krok po kroku
- Umyte żeberka przekrój tak, aby składały się z jednej lub dwóch kości z mięsem.
- Do miseczki dodaj olej, musztardę i miód. Następnie wsyp łyżkę słodkiej papryki, łyżkę ostrej papryki, łyżeczkę wędzonej papryk, 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku i 1/2 łyżeczki rozmarynu. Czosnek zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Wymieszaj.
- Nasmaruj żeberka marynatą i włóż do pojemnika z pokrywką (pojemnik może być też przykryty folią). Pozostał je w lodówce minimum na kilka godzin (może być na całą noc), aby przeszły smakiem.
- Po wyjęciu z lodówki przełóż zamarynowane żeberka do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) i polej je resztą marynaty z pojemnika. Piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza. Żeberka w naczyniu żaroodpornym duś przez ok. 60-70 min. W czasie obróbki kontroluj mięso, aby się nie przypiekło. Kilka razy obróć je na drugą stronę.