Żeberka w kiszonej kapuście

Opublikowano: 17.06.2025 r.
Żeberka wieprzowe, kapusta kiszona i cebula to główni bohaterowie tego dania. Składniki te w połączeniu z oliwą z oliwek tworzą soczyste i niezwykle aromatyczne żeberka w kiszonej kapuście. To klasyk, który świetnie sprawdzi się na długie, leniwe obiady w gronie rodziny.
Składniki dla 4 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 900 g
- Kapusta kiszona - 600 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Żeberka pokrój na mniejsze części obtocz w przyprawie do mięs. Włóż na patelnię i przysmaż, by lekko się zarumieniły. Następnie odstaw je na talerzyk.
- Na pozostałym oleju podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Dodaj majeranku i gałki muszkatołowej.
- Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, przepłucz i drobno pokrój. Dodaj ją do cebulki na patelni i chwilę podsmaż. Wrzuć 1 łyżeczkę tymianku.
- Naczynie żaroodporne natrzyj łyżką oleju i wstaw do niego kapustę, a na nią umieść żeberka.
- Dodaj pół szklanki wody i przykryj folią aluminiową.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 2 godziny.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo witamin i białka, ale również dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny