Żeberka w ketchupie

Opublikowano: 10.08.2025 r.
Żeberka wieprzowe, soczyście obsmażone na oliwie z oliwek i skąpane w ketchupie – to przepis na pyszny i prosty obiad. Miękkie mięso, aromatyczny sos i minimalna ilość składników sprawiają, że to danie jest nie tylko smaczne, ale i szybkie do przygotowania.
Składniki dla 4 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 400 g
- Ketchup - 200 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj oliwę z ketchupem i przyprawami.
- Obtocz mięso w marynacie.
- Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na 2 h.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej kilkoma łyżkami wody.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 60 min.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny