Żeberka w kapuście
Opublikowano: 13.04.2021 r.
Żeberka wieprzowe, kapusta kiszona, suszone grzyby i cebula – to kluczowe składniki w przepisie na klasyczne żeberka w kapuście. Soczyste mięso w towarzystwie kwaśnej kapusty i aromatycznych grzybów tworzą idealną kompozycję smaków. Taki zestaw zadowoli każdego, kto szuka sycącego i pełnego smaku dania.
Składniki dla 4 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 1200 g
- Kapusta kiszona - 1000 g (2 woreczki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Suszone grzyby - 10 g (garść)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, przyprawa do mięs
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- Suszone grzyby wymocz w wodzie przez co najmniej 30 minut. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Po wyciągnięciu ich z wody, drobno je posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Żeberka pokrój na mniejsze części obtocz w przyprawie do mięs. Włóż na patelnię i przysmaż, by lekko się zarumieniły. Następnie odstaw je na talerzyk.
- Na pozostałym oleju podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Podlej odrobiną wody z grzybów i dodaj majeranku i gałki muszkatołowej.
- Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, przepłucz i drobno pokrój. Dodaj ją do cebulki na patelni i chwilę podsmaż. Dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne natrzyj 1 łyżką oleju i wstaw do niego kapustę, a na nią umieść żeberka. Dodaj pół szklanki wody po moczeniu grzybów i przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 2 godziny.