Żeberka w coli
Opublikowano: 24.03.2021 r.
Żeberka wieprzowe, cola i ketchup – to trio robi całą robotę w tym przepisie na żeberka w coli. Miękkie, soczyste mięso przechodzi grudniową, słodko-pikantną marynatą z coli i podwójnej dawki ketchupu, zarówno łagodnego, jak i pikantnego. Olej rzepakowy dopełnia całość, nadając potrawie odpowiednią konsystencję.
Składniki dla 4 porcji:
- Cola - 240 ml (1 szklanka)
- Ketchup - 45 g (3 łyżki ketchupu łagodnego)
- Ketchup - 45 g (3 łyżki ketchupy pikantnego)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Żeberka wieprzowe - 900 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Coca Colę wymieszaj z ketchupami.
- Żeberka umyj i pokój na małe części (kawałek mięsa powinien zawierać 1 kość).
- W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, nieco świeżo mielonego pieprzu i 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.
- Żeberka obtocz w oleju i natrzyj marynatą. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego i zalej colą z ketchupami. Żeberka należy odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
- Duś żeberka w 170 stopniach przez 2 godziny. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i piecz je jeszcze przez 15 minut.