Żeberka pieczone w miodzie

Opublikowano: 18.02.2025 r.
Żeberka wieprzowe, miód, musztarda sarepska i piwo jasne - to główne składniki tego prostego, ale niesamowicie smacznego dania. Żeberka są marynowane w aromatycznej mieszance miodu i musztardy, a później pieczone, z delikatnym podlewaniem piwem dla dodatkowej soczystości. Dodatek czosnku dodaje głębi smaku, a miód na koniec pieczenia nadaje żeberkom pięknej, karmelowej skórki.
Składniki dla 6 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 1200 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Miód - 100 g (3 łyżki do marynaty + 1 do posmarowania pod koniec pieczenia)
- Musztarda sarepska - 40 g (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Piwo jasne - 150 ml (+ do podlania w czasie pieczenia)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięsa, przyprawa do karkówki
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj miód, musztardę i olej. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę soli oraz pieprzu, a także łyżeczkę przyprawy do karkówki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Mięso pokrój na kawałki. Posmaruj mięso marynatą i schowaj w lodówce na godzinę.
- Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego. Obok połóż ząbki czosnku, gałązki rozmarynu i wlej piwo. Zamknij naczynie żaroodporne. I wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Podczas pieczenia obróć mięso przynajmniej 2 razy i ewentualnie dolej trochę piwa. Po godzinie od wstawienia do piekarnika zdejmij pokrywkę naczynia żaroodpornego.
- Wierzch żeberek posmaruj miodem i piecz jeszcze 10 minut.
Komentarz dietetyka
Wraz ze 100 g żeberek dostarczymy 224 kcal, w tym około 19 g białka i ponad 16 g tłuszczów. Ze względu na to, że jest to mięso, to wraz z nim dostarczymy również witaminy z grupy B oraz witaminę A.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk