Żeberka pieczone w kapuście

Opublikowano: 25.11.2021 r.
Żeberka wieprzowe, kiszona kapusta, cebula i oliwa z oliwek – to główne składniki tego przepisu na żeberka pieczone w kapuście. Warto przygotować te klasyczne danie, bo jest proste w wykonaniu i pysznie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Smaki świetnie się przenikają, a kapusta zyskuje wyjątkowy aromat dzięki pieczeniu razem z mięsem.
Składniki dla 6 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 1000 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Kapusta kiszona - 1000 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, patelnia
Przepis krok po kroku
- Żeberka przekrój na pół.
- Dopraw je solą i pieprzem.
- Obsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Podsmaż ją na tłuszczu pozostałym po żeberkach.
- Następnie dodaj kapustę i przyprawy.
- Delikatnie podsmaż.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż na przemian kapusta - żeberka - kapusta.
- Naczynie zamknij i piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Żeberka wieprzowe należą do mięs o podwyższonej zawartości tłuszczu dlatego warto spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk